X

Probabil nu mai trebuie să vă convingem cât de importante sunt manierele, dar poate că nu ştiţi că între 3 şi 6 ani se pune cel mai uşor baza a ceea ce numim “politeţe”. Vă spune mai multe Irina Tânjală

Copii suntunt de-a dreptul lacomi după lucruri noi. Vor să înveţe şi vor să vă fie pe plac. Deşi pot părea prea mici pentru a urma reguli stricte, primii paşi pentru intrarea în lumea bunelor maniere se face odată cu primii paşi ai copilului. Regulile îi ajută să se descurce în anumite situaţii având încredere în ei înşişi, dar luând în considerare şi sentimentele celorlalţi. Politeţea nu se învaţă într-o perioadă limitată: e un proces gradual, cu informaţii care se repetă permanent.

Înainte de a-şi dezvolta propria conştiinţă, copilul se ghidează după regulile stabilite de adulţi. De aceea este important să le cunoască şi să ştie că sunt ferme. Este vorba atât de cele care privesc siguranţa (“Nu ai voie să traversezi singur strada!”), cât şi de cele de comportament: “Trebuie să dăm bună-ziua când ne întâlnim cu cineva!” Copiii sunt pregătiţi să înveţe mult mai mult decât să salute sau să mulţumească. De exemplu, când vine vorba de masă, trebuie să ştie singuri că e nevoie să-şi spele mâinile, că trebuie să stea liniştiţi pe scaun, că nu au voie să plece de la masă fără să ceară voie sau fără să spună “mulţumesc”, că trebuie să folosească nu mâneca ci şerveţelul, că trebuie să ţină corect tacâmurile, că nu e frumos să se aplece cu capul peste farfurie sau să spună că mâncarea nu este bună. Pentru aceasta, valorile pe care vrem sa i le impunem copilului trebuie să-i fie explicate pe limba lui. Dacă explicaţiile noastre au logică (şi nu par a fi doar capriciile adulţilor) şi dacă i le transmitem într-o formă accesibilă vârstei lui, copilul le va interioriza.

De cele mai multe ori, părinţii încearcă să modifice comportamentul copilului printr-un şantaj de genul: “Dacă nu strângi jucăriile aruncate pe jos, nu te uiţi la televizor!”. Un timp acest sistem funcţionează, dar nu este o metodă constructivă. Vor avea în continuare de lucru cu el în fiecare zi. Mult mai important este să-l ajute să înţeleagă care îi sunt responsabilităţile în familie. Sau că bunele maniere nu se negociază.
Copiii au o înclinaţie naturală spre a face lucruri bune. Spuneţi simplu: “Mă poţi ajuta să pun masa?”. Dacă vă refuză, spune-ţi calm: “Bine, poate data viitoare mă vei ajuta!” De obicei, în acest punct copiii cooperează. Iar dacă aveţi unul dintre acei copii încăpăţânaţi, puneţi calm mâncarea de-o parte şi spuneţi: “Nu putem mânca, pentu că masa nu este pusă.” Este important pentru copii să înţeleagă că bunele maniere îi fac pe ceilalţi să se simtă bine. Cum copiii îşi doresc să fie plăcuţi, vor vrea să fie politicoşi. Mai important însă decât vorbele este modelul pe care îl dau adulţii. Dacă îi vede pe părinţii săi politicoşi în orice situaţie, copilul va avea aceeaşi atitudine.

La începutul articolului spuneam că vârsta optimă pentru plasarea bazelor unui comportament politicos este între 3 şi 6 ani. Dacă, totuşi, copilul dumneavoastră a ieşit din această grupă de vârstă şi nu dă dovadă de curtoazie pe care aţi fi vrut să o afişeze, sau simţiţi că nu vă descurcaţi singuri în privinţa transmiterii regulilor de politeţe, nu disperaţi! În ajutorul dumneavoastră vin cărţile şi cursurile de bune maniere pentru copii.

La capitolul cărţi, “standardul” în domeniu este stabilit de “Codul Emily Post al bunelor maniere”, o carte colorată şi accesibilă apărută la Corint Junior care prezintă lumea mistică a politeţii pe înţelesul copiilor. Un exemplu de cursuri sunt cele susţinute de Compania Clever BS. Trainingurile lor se se adresează copiilor din două grupe de vârstă: 6- 9 ani şi 10-13 ani. Cursul abordează foarte multe dintre regulile elementare de politeţe, dar şi teme ceva mai sofisticate. Astfel, copiii pot învăţa reguli privind salutul, mâncatul, punctualitatea, conversaţia, vestimentaţia, oferirea de cadouri, comportamentul la şcoală, pe stradă sau în vizită.
Organizatorii ne asigură că la finalul acestui training copiii vor folosi cu plăcere bunele maniere în orice context şi vor fi mai atenţi la sfaturile primite. Cele 4 şedinţe de câte 1h şi 50 min. costă 90 de euro, în care intră cursul propriu-zis, suportul de curs, manualul de bune maniere pentru copii, bufetul şi diploma de participare.

Următoarea serie de cursuri se va desfăşura pe pe 24 mai, 31 mai, 7 iunie si 14 iunie pentru grupa de vârstă “6-9 ani”, respectiv 7, 14, 21 si 28 iunie pentru grupa 10-13 ani.
Mai multe detalii puteţi afla pe www.CleverBS.ro sau la numerele de telefon 778.10.04/ 0723.717.966

Citeste articolul de la sursa