X

V-ati gandit vreodata sa va trimiteti copilul la training? Poate fi privita aceasta metoda ca o completare la educatie pe care trebuie sa i-o oferim? Ati auzit de companii care sa ofere training-uri pentru copii aici in Romania?
Am cunoscut-o de curand pe Violeta Lupu, Training Manager la Clever Business Solutions, singura companie de care am auzit pana in pezent sa organizeze astfel de training-uri pentru copii sub varsta de 14 ani.

Din discutia cu dansa am aflat ca aceste programe au aparut ca un raspuns la nevoile pietei din Romania, bucurandu-se de un adevarat succes:

Rep.: De ce training pentru copii?
Violeta Lupu:
In ultimii ani, pe piata de training din Romania, se dezvolta rapid o serie de programe de instruire adresate tinerilor din licee si universitati, insa lipseau cu desavarsire, pana de curand, trainingurile profesioniste adresate copiilor cu varste sub 14 ani.
La inceputul lunii martie a fost lansat un nou concept de training adresat, de data aceasta nu adultilor, ci... copiilor.
Dupa numai cateva saptamani de la startul pentru inscrierile la cursurile de bune maniere adresate copiilor cu varste intre 6 si 13 ani, interesul din partea parintilor si corporatiilor deopotriva a fost deosebit si totodata deloc surprinzator.

R: Folositi aceleasi metode de training ca si in cazul adultilor?
V.L.:
Trainingurile pentru copii urmaresc aceleasi metode de instruire pentru adulti, insa adaptate si prezentate intr-o maniera speciala, pe intelesul copiilor.
Astfel, la fel ca si parintii care participa la traininguri interactive si experientiale, in acelasi mod, copiii beneficiaza de metode de invatare asemanatoare, precum:
• Exercitii, jocuri si roll-play-uri menite sa-i determine sa inteleaga si sa retina mai usor subiectele prezentate
• Expuneri insotite de exemple concrete din viata reala
• Discutii si dezbateri despre fiecare secventa din programa
• Vizionari si comentarii despre filme educationale urmarite la curs

R: Cum trebuie sa fie trainerul care livreaza astfel de programe pentru copii?
V.L.:
In primul rand, trainerul care lucreaza cu cei mici trebuie sa aiba grija pana la cel mai mic detaliu sa fie respectat si iubit de acestia, sa se apropie cat mai mult de fiecare copil in parte. Astfel ii va fi mult mai usor sa transmita, prin mijloace pedagogice moderne, notiunile teoretice si practice din programa stabilita pentru fiecare curs. De asemenea, trainerul trebuie sa raspunda intrebarilor si curiozitatilor copiilor, sa inteleaga diferentele de personalitate si, nu in ultimul rand, sa iubeasca copiii si sa-si doreasca sa contribuie la educatia lor.

Cursurile de bune maniere pentru copiii CLEVER vor fi sustinute de mine, primul curs fiind programat pentru inceputul lunii aprilie. Desi formarea mea profesionala din ultimii ani s-a canalizat pe dezvoltarea de traininguri profesioniste adresate adultilor, de mult imi doream sa incep o noua aventura, si anume organizarea de traininguri pentru copii, oferite la aceleasi standarde de calitate pe care le oferim si parintilor lor. Participarea in Grecia la programe educationale adresate copiilor (“Future Kids”), precum si implementarea cu succes in companiile de training pe care le-am condus a francizelor educationale pentru copii recunoscute pe plan international (“EqualSkills”) ma determina sa cred ca experienta cu micii mei prieteni va fi una memorabila si de lunga durata.

R: Primul training pe care il oferiti se numeste Codul bunelor maniere. Ce imi puteti spune despre el?
V.L.:
Dupa cursuri de balet, teatru sau dans, a venit vremea unui training profesionist pentru copii!
Codul bunelor maniere pentru copiii CLEVER este un curs cu adevarat elegant si fermecator, adresat copiilor cu varste intre 6 si 13 ani.
Unii spun ca politetea este molipsitoare... S-ar cuveni asadar sa declansam o... ,,epidemie”!
Cursul abordeaza bunele maniere in ipostaze din viata de zi cu zi a copiilor: acasa, la scoala, la joaca, insotindu-i in diversele roluri pe care copiii si le asuma de-a lungul zilei. Discutiile despre „eticheta” sunt naturale si firesti, copiii fiind determinati sa descopere singuri faptul ca stapanesc deja bunele maniere sau, dimpotriva, sa se convinga ca acestea nu sunt greu de invatat.
La finalul acestui training, copiii vor aplica cu placere bunele maniere in orice situatie s-ar afla si vor fi mai atenti la sfaturile pe care parintii si dascalii le vor transmite.
Programele sunt organizate sub forma cursuri open sau in-house si sunt in general programe scurte (4 -6 sedinte a cate 1 ora si 50 min) care se desfasoara o data pe saptamana, dupa-amiza in timpul saptamanii sau dimineata in weeken-uri. Mai multe detalii aflati accesand site-ul companiei: www.CleverBS.ro.

R: Ati observat un interes mai crescut din partea fetitelor sau a baietilor?
V.L.:
Micutii participanti la astfel de programe sunt baieti si fetite deopotriva. Este insa interesant de urmarit raportul fetitelor inscrise la curs comparativ cu baietii. Astfel, pana in acest moment, daca la grupele mari, alcatuite din copii cu varste intre 10 si 13 ani, raportul fetite/ baieti este de 60%/40%, la grupele mici, cu participanti cu varste intre 6 si 9 ani, raportul este net in favoarea baietilor: 75%/25%.

R: Copii sunt adusi la aceste cursuri de catre parinti. Au acestia un anumit statut social?
V.L.:
Goana parintilor dupa cursuri de toate felurile pentru copiii lor nu este un secret pentru nimeni. Dupa ce i-au inscris la cursuri de balet, teatru sau dans, a venit vreamea unui training profesionist de bune maniere. Prin intermediul acestuia, parintii construiesc copiilor o carte de vizita impresionanata care sa atraga simpatia tuturor, celor mici si celor mari deopotriva.
Parintii interesati sa-si trimita copiii la cursuri de bune maniere sunt atat middle si top manageri din cadrul unor companii mari romanesti sau multinationale care activeaza pe piata din Romania, cat si profesori si angajati din firme mai mici si mai putin cunoscute de la noi din tara.
Asa ca bunele maniere nu apartin doar unei anumite clase sociale, ci tuturor celor care sunt dispusi sa si le insuseasca in mod... inteligent si profesionist!

R: Faceti aceste training-uri la nivel corporate?
V.L.:
Da, atat open catsi la nivel corporate. Nu stiu cati dintre dumneavoastra cunosc faptul ca, din ce in ce mai des, companiile mari din Romania si in special multinationalele, practica un sistem de bonificatii mai special pentru angajatii lor. Cu ocazia sarbatorilor de Paste sau 1 Iunie, acestea organizeaza prin intermediul companiilor de training care au in structura organizationala departamente speciale de training pentru copii, diferite programe de instruire pentru copiii angajatilor, cu teme variate: de la cursuri de bune maniere pana la cursuri pentru dezvoltarea creativitatii, de comunicare si integrare in colectivitate.

R: Va veti opri doar la tema bunelor maniere sau va ganditi si la altele?
V.L.:
Printre programele de training pentru copii pe care le pregatim pentru toamna anului 2008, enumeram:
• TeamBuilding pentru copii (pentru dezvoltarea comunicarii si integrare in colectivitate)
• Cele 7 minuni ale lumii
• Dezvoltarea creativitatii
• Increderea in fortele proprii
• Cursuri de limba engleza

Citeste articolul de la sursa